Wanhat arabia-astiat

Arabia-astioiden infosivusto

Arabian historia

Juuret

Arabian historia juontaa juurenta vuoteen 1873, jolloin Arabia -nimiselle tontille rakennutetaan suomalainen tytärtehdas ruotsalaisen Rörstrandin toimesta. Suomessa Rörstrandia kiinnosti suuresti markkinat Venäjällä, ja ja Suomesta pääsy tänne oli helpompaa. Tuotanto Arabian tehtaalla alkoi vuonna 1874. Alkuun tuotanto Arabialla sisälsi vain muutamia tuotteita, mm. saniteettitavaraa ja kuparipainokoristeisia serviisejä.

Arabian tehtaasta tehtiin osakeyhtiö vuonna 1885. Tämä osakeyhtiö kantoi nimeä Arabia Aktiefabrik. Arabia Aktiefabrikia saapui johtamaan Ruotsista Gustav Herliz, joka aloitti toimitisjohtajana 1893. Hänen myötään tuotantoa lisättiin merkittävästi. Samaan aikaan astiastoihin lisättiin uusia muotoja sekä koristeita, ja Arabian ensimmäinen suomenkielinen hinnasto näki päivänvalon vuonna 1893. Vuonna 1882 saapui markkinoille myös ensimmäinen suomalaisesta paikkakunnasta nimensä saanut astiasto, Helsingfors-astiasto.

1900-luku Arabialla alkoi komeasti, sillä se sai kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Tuotantoa laajennettiin tuotemallistoa kasvattamalla; valmistukseen tuli mm. omia maljakko- kaakeliuuni- ja astiastomalleja. Myös koristelumenetelmät saivat päivitystä, sillä niitä alettiin tehdä mm. monivärisinä siirtokuvina ja lysterimarmorina. Vuosisadan alkuun osui myöskin pulavuodet, joiden vaikutuksia koitettiin minimoida viennin lisäyksellä ja kotimaan kaupan tehostuksella. 1900-luvun alussa koristeisiin lisäiltiin myös isänmaallisia aiheita.

Arabian omistaja vaihtui ensimmäisen maailmansodan myötä. Rörstrand luopui koko osakekannasta, ja omistus siirtyi suomalaisille. Tämän myötä Arabia alkoi kehittyä voimakkaasti. Tuotantolaitosta uudistettiin perusteellisesti. Rakennettiin uusia tiloja ja vanhoja tehdasrakennuksia uusittiin. Siitä huolimatta kauppa oli odotuksia hiljaisempaa; posliinin tuonti alkoi syödä markkinaosuutta odotettua enemmän. Tämän myötä Arabian omistus siirtyi hetkeksi taas pois Suomesta. Enemmistöosuus osakkeista myytiin saksalaisille, mutta jo 1927 ne saatiin lunastettua takaisin. Takaisinlunastuksen yhteydessä myös aiemman emoyhtiön Rörstrandin osakkeet siirtyivät Arabian hallintaan.

1932 Arabialla aloitti taiteellisena johtajana Kurt Ekholm. Hän kokosi Arabian maineikkaan taideosaston ja oli mukana vaikuttamassa myös muiden tuotteiden suunnittelussa kansainvälisten suuntaviivojen mukaisesti. 1930-luvulla Arabia myös toteutti tuotannon rationalisointia, jonka osana 1936 perustettiin tuotannonsuunnitteluosasto ohjaamaan vuotuisten myyntiohjelmien mukaan myös valmistusta.

1940 luku piti sisällään monia tapahtumia: Kaj Franck palkattiin tuotesuunnittelun kehittämiseen, Arabian museo avasi ovensa, Arabian tehdas kasvoi jättiläiseksi joka työllisti yli 2000 henkeä, ja vuosikymmenen lopussa Arabia ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Tämän myötä Arabia sai taloudellista tukea Wärtsilältä jonka omistukseen Arabia myös siirtyi.